5 myter om LEAN Six Sigma – sandt eller falsk?

I LSV Group oplever vi, at spørgsmål eller fordomme har det med at dukke op igen og igen. Herunder svarer LSV Groups Kion Schmeltzer, der er Head of Education, ærligt på fem myter om LEAN Six Sigma

Her er de 5 myter

1. LEAN Six Sigma handler kun om statistik

Der er mange, der tror, at LEAN Six Sigma-konceptet udelukkende handler om at bruge statistik – og det er egentlig bare en lille del af det. Hvis vi kigger på et DMAIC-projekt er analysedelen meget lille. Vi bruger meget mere tid på at definere problemstillingen og indsamle data. Selvfølgelig indgår statistikdelen, men hvis vi kigger på selve tidsaspektet under et DMAIC-projekt, bruger man under en tiendedel af tiden på statistik.

2. LEAN Six Sigma handler om at fyre folk

Nej, det er en kæmpe misforståelse. LEAN Six Sigma er meget tro mod W. Edwards Deming, som siger, at 85 procent af fiasko skyldes mangelfulde systemer og processer. Så det er ikke de ansatte, men systemet eller strukturen, der er noget galt med. Ofte er folk utrolig glade for at lave professionel optimering, fordi de er frustrerede over ikke at have tid til det, der beriger processen og gør kunden glad. Det er vigtigt at sige, at i LEAN Six Sigma handler det altid om at have kunden i fokus og lave værdiskabende aktiviteter, der i sidste ende gavner kunden.

3. LEAN Six Sigma er alt for tidskrævende

Det her statement er lidt et tveægget sværd. De fleste virksomheder har den udfordring, at de lever i en brandslukningskultur, hvor man går fra løsning til løsning – og de samme problemer bliver ved med at komme igen. Men i LEAN Six Sigma handler det om at lave solide og vedvarende løsninger. Der er rigtigt, at det tager lidt tid at lære LEAN Six Sigma, men når det er sagt, så har man blandt andet fået dataforståelse med sig i sin værktøjkasse. Og dét skillset betyder, at man formentlig kan lukke nogle diskussioner, så man faktisk sparer tid. Så ja, et LEAN Six Sigma-projekt med DMAIC tager længere tid, til gengæld laver det også nogle løsninger, der holder. På den lange bane vil det altid være bedre at løse problemet én gang for alle i stedet for rigtig mange gange.

4. LEAN Six Sigma er svært

Jeg har fornøjelsen af at undervise LEAN Six Sigma til studerende, der er på alle niveauer. Det vil altså sige folk, der er gået ud af 9. klasse og har en masse praktisk erfaring, eller studerende med et meget højt akademisk uddannelsesniveau.

Det er ingen tvivl om, at nogle af de værktøjer, vi lærer, er noget, som man typisk ville have sent i et uddannelsesforløb – statistik er et af dem.

Det er ikke lette uddannelser – og det er for dem, der vil arbejde professionelt med optimering. Men alle, der er praktisk dygtige, vil se med det samme, hvordan de kan koble det til deres eget univers – og så bliver LEAN Six Sigma brugbart og ikke svært. Men det er klart, at alt nyt skal masseres ind på den rette måde. Det er også derfor, at vi leger og spiller meget. Vi gør det på en måde, hvor det har direkte relevans til folks dagligdag. Jeg har haft folk, der har bestået en 9. klasse, som har klaret en LEAN Six Sigma eksamen til UG, og så har jeg folk med en kandidatgrad, som ikke har bestået. Så det er absolut opnåeligt for alle, der arbejder med optimering.

5. Det er dyrt at tage en LEAN Six Sigma-uddannelse

Denne her hører jeg tit, og jeg har altid fundet diskussionen sjov. For det handler jo om det udbytte, du får. Hos os (LSV Group, red.), som er international uddannelsesleverandør, så skal du på et Green Belt-projekt minimum generere 100.000 til din virksomhed for at blive certificeret. Så det betyder jo, at vores kursister allerede har tjent deres penge hjem, når de er færdige med et uddannelsesforløb. Udover det så har vi i LSV Group et gennemsnit for Green Belt-kursister, der ligger på 1,1 million. Det vil altså sige, at kursisterne tjener rigtig mange penge til deres virksomheder. Men det er klart, at det koster at sende sine medarbejdere afsted. Men god læring, som med det samme kan bringes ind i virksomheden og kan generere bundlinje – og som vil blive ved med at gøre det henover tid – er i mine øjne ikke en dyr investering. Jeg vil faktisk sige, at det er dyrere ikke at gøre det. Og certificeringen har jo faktisk dækket hele omkostningen for at sende en ressource afsted.

Kion Schmeltzer er Master Black Belt samt COO og Head of Educations i LSV Group.

 

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin

Kontakt LSV Group

LSV Group er specialiseret i at få forretningsstrategier til at gå i opfyldelse ved at optimere processer, gennemføre, implementere og lede forandringer med basis i LEAN Six Sigma værktøjskassen.
Konsulent-&-Raadgivning
Spar tid og penge ved at vælge et online kursus i LEAN Six Sigma. Fås som Yellow Belt, Green Belt og Black Belt-kurser målrettet dem, der ønsker selv at kunne administrere tidspunkter og tidsforbrug i studiet.
Vi tilbyder en række uddannelser indenfor LEAN Six Sigma, herunder Black Belt, Green Belt og Yellow Belt. Alle vores uddannelser er IASSC-certificerede, og du kan være sikker på, at du vil få den højeste kvalitet.