Cost of Poor Quality

Hvad koster det os at have dårlige processer? Inden opstart af et projekt, laves et Project Charter, der skal være med til at tydeliggøre projektets omfang, scope og hvem der er involveret mm. Ligeledes kigges der på hvad det koster at opretholde kvaliteten på processen – Cost of Quality.

I denne artikel vil vi kigge på to elementer indenfor Cost of Quality; Cost of Poor Quality og Cost of Good Quality.

Cost of Poor Quality

Cost of Poor quality opdeles i Internal Failure Costs og i External Failure Costs.
Når der er tale om Internal Failure Costs opdages fejlen inden produktet eller servicen forlader virksomheden. Fejlen bliver derfor opdaget internt og kan nå at blive rettet inden den når ud til kunden.

Eksempler på Internale Failure Cost er:

 • Rework
 • Forsinkelser
 • RE-design
 • RE-test
 • Nedetider

External Failure Costs er, som navnet antyder, fejl, der bliver opdaget efter, at produktet har forladt virksomheden, oftes af kunden hvilket medfører utilfredshed. Eksempler på

External Failure Costs er:

 • Klager
 • Reparation af produkter
 • Gentagelse af services
 • Reklamationer

Cost of Good Quality

Lige som ved COPQ kan opdeles i to kategorier, kan vi også opdele Cost of Good Quality – Prevention Costs og Appraisal Costs. Cost of Good Quality er omkostninger, der er forbundet med at bevare den gode kvalitet som produktet eller servicen har.
Prevention Costs er de omkostninger, der er forbundet med at opnå den gode kvalitet.

Eksempler på Prevention Costs er:
Kvalitets planlægning
Leverandør evaluering
Team møder
Forbedringsprojekter
Kvalitets uddannelse og træning

Appraisal Costs opstår når virksomheder er nødsaget til at kontrollere produkter og services for at sikre kvalitet.

Appraisal Costs kan være:

 • Tjek og test af vare og services
 • Produkt, process eller service revision
 • Kalibrering af måle og test udstyr

Det er vigtigt at have for øje, at når vi taler om Cost of Quality, hvad enten det er COPQ eller COGQ, vil det som oftest kun være en lille del af omkostninger, der umiddelbart er til at se – der er her tale om det berømte isbjerg. Dog ligger der et stort potentiale under overfladen som kan være afgørende at finde frem til.

Sammenhæng mellem LEAN Six Sigma filosofien og Cost of Quality

Traditionelt vil der blive draget en sammenhæng mellem ønsket om at reducere af fejl og omkostningerne der er forbundet med at bevare den gode kvalitet. Dette skyldes at for at have en høj kvalitet, bliver vi nødt til at indfører procedure, der tjekker og tester kvaliteten. Hvis man dog vælger at følge LEAN Six Sigma filosofien, vil en proces der fungerer optimalt ikke have brug for at blive tjekket og testet.
Det vil imidlertid ikke være muligt 100% at eliminerer omkostninger forbundet med tjek og test, men en bedre proces vil formindske udgifterne til disse betydeligt.

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin

Kontakt LSV Group

LSV Group er specialiseret i at få forretningsstrategier til at gå i opfyldelse ved at optimere processer, gennemføre, implementere og lede forandringer med basis i LEAN Six Sigma værktøjskassen.
Konsulent-&-Raadgivning
Spar tid og penge ved at vælge et online kursus i LEAN Six Sigma. Fås som Yellow Belt, Green Belt og Black Belt-kurser målrettet dem, der ønsker selv at kunne administrere tidspunkter og tidsforbrug i studiet.
Vi tilbyder en række uddannelser indenfor LEAN Six Sigma, herunder Black Belt, Green Belt og Yellow Belt. Alle vores uddannelser er IASSC-certificerede, og du kan være sikker på, at du vil få den højeste kvalitet.