Derfor er jeg inspireret af “The GE Way”

”If you are not ahead you could get killed.” Jeg – Katrine Rohde – har selv arbejdet for GE og er til stadighed inspireret af Jack Welch’s mange initiativer.

Manden der drev GE

Jack Welch var manden, der drev den amerikanske koncern General Electric (GE) til usete højder gennem 1980’erne og 90’erne.

Jack Welch bliver anset som en af de mest succesrige forretningsmænd og erhvervsledere i hele verden. Han er særligt kendt for sine nytænkende ledelsesstrategier og for at have skabt den mest konkurrencedygtige og kundefokuserede arbejdskultur i verden, som er forsøgt imiteret i mange andre virksomheder efterfølgende.

Der er skrevet flere bøger om og af Jack Welch og sit lederskab i GE (1981-2001), der populært betegnes som ”the GE way”.

”Don’t overcomplicate it”

Da han overtog koncernen i 1981 som bestyrelsesformand og CEO var det med ambitionen om at gøre GE til den mest konkurrencedygtige koncern i verden. Han vidste ikke, om han ville lykkes, og havde også store odds imod sig. Mange mente eksempelvis, at koncernen var i god stand. Men Welch var ikke helt begejstret. Han kunne se, at konkurrence udefra kunne blive en trussel for GE, og at organisationen samtidig var alt for kompleks og bureaukratisk. Som han selv siger ”business is simple – don’t overcomplicate it”.

Han vidste, at det første han måtte gøre var at få gjort organisationen mere enkel, smart og agil – mere ”lean”. De første 10 år brugte han på at skære organisationen ind til benet og gøre ledelseslagende meget mere simple. Fx skar han medarbejderstaben ned fra 404.000 til 229.000 på bare et år. Lige såvel som antallet af ledere blev kraftigt reduceret. Det at få styr på chefstaben var også én af Welch store prioriteringer. ”De fleste revolutioner starter i toppen”, som han sagde.

Neutron Jack

Da Jack startede var der 25.000 medarbejde, som havde cheftitler, 500 havde titlen ’senior managers’ og 130 var ’senior presidents’ eller derover. Endelig blev organisationen forsimplet. 9-11 ledelseslag blev skåret ned til 4-5.

Fyringerne var selvfølgelig ikke noget, der gjorde Jack Welch populær, hvorfor han fik tilnavnet ’Neutron Jack’, fordi bygningerne stod tomme efter folks afgang. Han har dog efterfølgende sagt, at netop fyringerne var det værste ved sit job, men at det var en nødvendighed for at få GE til at nå til de højder, som han havde i sinde at gennemføre.

Man må også sige, at det lykkedes. Siden Jack Welch blev leder i 1981 og frem til slutningen af sit lederskab rundede GE’s markedsværdi 400 milliarder dollars.

Basen skal være i orden

Herefter begyndte han at indføre en række kulturændringer i virksomheden. Mange amerikanske ledere havde på det tidspunkt et noget militaristisk syn på ledelse. En af de første tiltag gik ud på, at cheferne skulle begynde at lede mindre, og at medarbejderne skulle blive mere produktive.

Derfor iværksatte han et på et banebrydende initiativ, der hed ’Work-Out’. Det var et slags empowerment-initiativ, hvor medarbejderne fik muligheden for at komme med forslag til forbedringer i dag-til-dag-arbejdet.

Et anden strategisk beslutning Welch tog var, at GE-virksomhederne enten skulle være nummer 1 eller nummer 2 på markedet. Og hvis en svag forretning ikke kunne komme op og stå hurtigt, ville de blive lukket eller solgt.

Det var også en beslutning, der skabte røre blandt GE-lederne. Men Welch ville skabe højest mulige standarder, så de middelmådige spillere inden for GE ville falde fra. Samtidig lammede inflationen i 80’erne mange virksomheder, og Jack Welch mente, at det ville være usandsynligt at overleve, hvis man ikke var førende på markedet.

For at erobre verden vidste Jack Welch, at organisationen og basen skulle være solid og stærk.

Udnyt forandringer

Igennem 90’erne begyndte GE for at blive en seriøs international spiller. I 80’erne var globalisering et ukendt fænomen og mange amerikanske virksomheder havde nok i at koncentrere sig om det amerikanske marked. At befinde sig udenfor det amerikanske marked var for mange et forvirrende og komplekst projekt.

Men Welch så, at mange af konkurrenterne ikke var amerikanske, og han mente, at det eneste fornuftige svar på dette var at gennemtrænge det internationale marked så hurtigt og aggressivt som overhovedet muligt.

Han vidste også samtidig, at dette træk havde været umuligt i 80’erne, hvor han var i gang med en omstrukturering af hele koncernen. Men i 90’erne blev forretningen parat til at ekspandere.

Der blev lavet et stigende antal aftaler med udlandet og den globale vækst gik støt opad. Særligt Europa var et indsatsområde for GE. Bare på fire år fra 1994 til 98 steg indtægterne fra 9,9 milliarder dollars til 21,6 milliarder dollars (næsten 25 procent af indtægterne det samme år).

En af Jack Welch berømte sætninger (selv om der er mange af dem) er også ”udnyt forandringer”. Han havde formået at omstrukturere, hoppe med på globaliseringen, og det var heller ingen undtagelse, da internettet for alvor tog fat i sidste halvdel af 90’erne. Da fænomenet e-handel fik opmærksomhed i vinteren 1998, gik GE sammen med en række andre amerikanske virksomheder for at finde ud af, hvordan man kunne bruge internettet som handelskanal hurtigst muligt.

GE-ledelsen og Welch vidste, at internettet kunne blive en vigtig spiller på markedet og slog derfor til med det samme.

If you’re not ahead. You could get killed”, lød det blandt andet fra GE’s it-direktør og senior vice president.

Hvem er din store inspiration i forretningsverden – og hvorfor?

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin

Kontakt LSV Group

LSV Group er specialiseret i at få forretningsstrategier til at gå i opfyldelse ved at optimere processer, gennemføre, implementere og lede forandringer med basis i LEAN Six Sigma værktøjskassen.
Konsulent-&-Raadgivning
Spar tid og penge ved at vælge et online kursus i LEAN Six Sigma. Fås som Yellow Belt, Green Belt og Black Belt-kurser målrettet dem, der ønsker selv at kunne administrere tidspunkter og tidsforbrug i studiet.
Vi tilbyder en række uddannelser indenfor LEAN Six Sigma, herunder Black Belt, Green Belt og Yellow Belt. Alle vores uddannelser er IASSC-certificerede, og du kan være sikker på, at du vil få den højeste kvalitet.