DMAIC overblik

DMAIC er en integreret del af LEAN Six Sigma – en datadrevet kvalitetsstrategi, der benyttes i forbindelse med forbedringsprocesser.

DMAIC er en struktureret og systematisk tilgang til at løse forretningsudfordringer og problemer. Inden for hver fase findes en værktøjskasse, der – hvis den bruges rigtigt, kan hjælpe med at afgøre, analysere og udbedre et problem. Når værktøjskassen benyttes, kan det være nyttigt at huske på konceptet Y=f(X) for at undgå risikoen ved bare at gennemgå template efter template og dermed ikke opnå det ønskede resultat af sit forbedringsprojekt.

Du kan læse mere om værktøjskassen og brugen af de forskellige værktøjer ved at klikke her.

DMAIC står for Define, Measure, Analyse, Improve og Control, hvor hver fase er nødvendig for at opnå det bedst mulige resultat. Indholdet af hver fase er følgende:

Define: I denne fase defineres kunden, deres CTQ (Critical to Quality) og forretningsområdet, der er involveret. Her er det nødvendigt at analysere hvem, der er processens kunder, og hvilke forventninger de har til det specifikke produkt/service.
For at kunne gøre dette, skal grænserne (start og stop) for processen være velkendte, og processen, der skal forbedres, skal være defineret og nedskrevet.
I define fasen er det nødvendigt at forstå Y’et og hvordan det er muligt at måle på dette.

Measure: I measure kigges der på hvordan processen leverer. For at opnå indsigt i processen er det nødvendigt at udvikle en data collection plan og indsamle data til at definere typer af fejl. Formålet med measure fasen er derfor at prioritere X’erne samt at måle på disse i forhold til Y’et.

Analyze: I analysefasen analyseres al den data, der er blevet indsamlet, og root causes bliver fastlagt. Den indsamlede data vil give mulighed for at analysere gaps mellem den nuværende præstation og den ønskede fra kundernes side. På samme tid vil det være muligt at identificere årsager til variation i processen.
I analysefasen testes relationen mellem X’er og Y’et samt vigtige X’er bliver kontrolleret.

Improve: Efter at processen er blevet analyseret, og root causes er blevet fundet, vil det nu være muligt at udvikle løsninger, der kan forbedre og forhindre problemer i processen. Det er vigtigt at udvikle og implementere planer, der skal sikre gennemførelse af løsningerne.
Improve handler om at implementere løsninger der forbedrer Y’et og håndterer vigtige X’er.

Control: Det er nødvendigt at kontrollere den forbedrede og implementerede proces for at opretholde den rigtige kurs. For at sikre at gamle vaner ikke genopstår, er det nødvendigt at udvikle, dokumentere og implementere en løbende monitoreringsplan.
Control er en løbende fase, hvor du monitorerer vigtige X’er og Y’et over tid.

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin

Kontakt LSV Group

LSV Group er specialiseret i at få forretningsstrategier til at gå i opfyldelse ved at optimere processer, gennemføre, implementere og lede forandringer med basis i LEAN Six Sigma værktøjskassen.
Konsulent-&-Raadgivning
Spar tid og penge ved at vælge et online kursus i LEAN Six Sigma. Fås som Yellow Belt, Green Belt og Black Belt-kurser målrettet dem, der ønsker selv at kunne administrere tidspunkter og tidsforbrug i studiet.
Vi tilbyder en række uddannelser indenfor LEAN Six Sigma, herunder Black Belt, Green Belt og Yellow Belt. Alle vores uddannelser er IASSC-certificerede, og du kan være sikker på, at du vil få den højeste kvalitet.