Glædesmodellen

Download Glædesmodellen på dansk her

Download The Happiness Model here

Og så en lille historie fra Karin Krogh om, hvordan glædesmodellen blev til…

”En morgen kiggede jeg mig tilfældigvis i bakspejlet, da jeg kørte på arbejde. Jeg havde en bekymret rynke i panden. Det så ikke særlig pænt ud. Og det så ud som om, jeg var mere end klar til, at alvorlige ting skulle ske. Men hvorfor så jeg sådan ud den morgen? Dagen før havde jeg haft en irriterende sag, hvor jeg havde fået en kæmpe regning for en bestilling, som ikke levede op til mine forventninger. En lille, men alligevel irriterende, sag. Jeg kunne have valgt at ignorere hele historien, betale regningen, og så droppe hendes ydelser fremover, men min erfaring viser bare, at når jeg ignorerer noget, så sidder det inde i hovedet og vokser sig meget, meget større. Det kender du garanteret fra dig selv, det popper bare hele tiden op. Men når jeg nu beskæftiger mig med god kommunikation, bliver jeg jo også nødt til at tage min egen medicin.

 

I dette tilfælde skulle jeg finde frem til, hvad der igen kunne gøre mig glad, så rynken forsvandt.  Og så var det faktisk der Glædesmodellen ’kom’ til mig.

Glædesmodellen behøver egentlig ikke så meget forklaring, og er ret nem at forstå. Efter jeg har lavet Glædesmodellen, har jeg pludselig fundet den i flere forskellige udgaver. I biblen er det sindsrobønnen. Jeg har også set noget lignende i Buddahs hellige skrifter, og mon ikke der står noget der minder om det i Koranen. Jeg tænker, at det er universelt, og går på kryds og tværs af alle religioner og folkeslag. Vi har alle brug for at accept og mod uanset hvem vi er, og hvor vi kommer fra.

Prøv at “køre” en af dine bekymringer igennem Glædesmodellen og se, om ikke det er muligt enten at parkere bekymringen eller at gøre noget ved den. Og så husk på denne bemærkning om bekymringer, der kommer fra Mark Twain. Han skal have sagt, at det kun er 2% af alle bekymringer, der bliver til noget. Så er man da en virkelig dårlig gambler, hvis man går efter noget der kun har 98% sandsynlighed for at blive til noget.

Det er ikke raketvidenskab, men det virker
Modellen virker. Det ved jeg helt sikkert. Når jeg holder foredrag, fortæller jeg en populær historie om, at den også kan eliminere brok fra teenagere:

På et tidspunkt var jeg på La Santa Sport på Lanzarote med en stor flok mennesker. Der var også en skøn teenager med. Han havde 14 års fødselsdag i løbet af ferien, og det havde jeg også – samme dag! Vi følte os af den grund “særligt forbundne”, og netop derfor kunne jeg også komme lidt tættere på ham. I starten af ferien brokkede han sig konstant. Han var en typisk teenager med lange arme og ben, bumser i hovedet og klædt i Björn Borg, Gucci og Prada-tøj. Jeg hev ham til side og fortalte ham om Glædesmodellen: Drop brokkeriet og bliv glad, for der er ikke andre muligheder! Jeg orkede simpelthen ikke at høre på det mere.  

Hvis jeg skal være helt ærlig, så droppede han ikke brokkeriet helt, men han brokkede sig ikke mere til mig! Og jeg kunne se, at han tænkte over det i resten af ferien. Så på den måde virker Glædesmodellen også på teenagere, og når den virker på teenagere, så virker den på alle!

 

”DEN TID DER ER GÅET GODT, KOMMER IKKE DÅRLIGT TILBAGE”

Jeg havde engang en deltager på et kursus,  som arbejdede hos Vestas, og i den tid jeg havde kendt hende, havde der været tre fyringsrunder. De var alle foregået på den måde, at der blev meldt ud, at i løbet af tre uger så ville så og så mange medarbejdere blive fyret. Og så kunne alle medarbejderne gå rundt og være nervøse for, om de skulle fyres, eller om deres kollega skulle fyres, og om hvad der i det hele taget skulle ske fremadrettet.

Da Vestas så varslede den fjerde fyringsrunde, ringede jeg til hende. Jeg havde egentlig ikke noget at sige – for hvad skal man sige? – men jeg ville blot sende hende lidt god karma og moralsk opbakning.

Så sagde hun noget meget klogt: “Ved du hvad, Karin, mig skal du ikke tænke på, for jeg har jo din Glædesmodel. Den hænger lige ved min plads, og den minder mig om, at når jeg ikke kan gøre noget ved det, så kan jeg lige så godt være glad – for jeg kan jo ikke gøre noget ved det alligevel. Og den tid der er gået godt – den er jo gået godt, og den kommer ikke dårligt tilbage.”

Eliminer bekymringer
Så hun brugte Glædesmodellen til at eliminere sin bekymring for, om hun blev fyret eller ej. Hun anede jo ikke, om hun skulle fyres eller ej, og så ville det jo også være ærgerligt at bruge tid på at frygte det, for det var jo ikke sikkert.

Jeg tror dog nok, at man skal bruge lidt tid på at øve sig på at bruge Glædesmodellen på denne måde, men efterhånden har jeg fået mange lignende historier fra andre, og jeg bruger den også selv på denne måde.

Vi er her vel sandsynligvis, kun én gang, og så vil jeg gøre alt, hvad jeg kan, for at fylde mine dage med så positive tanker og handlinger som overhovedet muligt. Og det er langt hen ad vejen et valg. Det er IKKE hvordan, du har det, det er hvordan, du ta’r det!

Pointen er: Lad være med at bekymre dig om det, som du alligevel ikke kan gøre noget ved. Du tapper dig selv for energi, når du går rundt og er ængstelig hele tiden. Vi kan jo alle gå rundt og være bekymrede hele tiden for eksempel i krisetider. Og det er helt ok at være forberedt på, hvad der kan komme til at ske, men vi skal passe på ikke at forurene vores sind med for mange unødvendige bekymringer. Det kloge valg er, at se fremad og arbejde for, at vi får det godt igen, og at lige netop DU bliver glad! For så smitter det også af på dine omgivelser.

Jeg håber at Glædesmodellen hjælpe med til lige netop det.”

De gladeste hilsner fra Karin Krogh