Har du fået rigtigt travlt?

Corona-krisen stiller meget høje krav til din virksomheds konkurrenceevne. Mere end nogensinde før, er det vigtigt, at dine kerneprocesser er eksekverbare, stabile og kapable for at sikre glade kunder og medarbejdere, samtidig med at opnå optimal profit og likviditet.
Mange virksomheder og hele brancher har pludselig fået rigtigt travlt, og det er dejligt. Barriererne for f.eks. nethandel har aldrig været lavere og dagligvarebranchen nyder godt af, at restauranter og cafeer holder lukket. Det giver udfordringer i forhold til skalerbarhed og effektivitet. Er forsyningskæderne sikre? Hvordan sikrer man, at man kan levere den rette kvalitet til tiden, når man er bemandet med vikarer og måske har ekstra højt fravær pga. Corona-virus?

Corona-krisen stiller meget høje krav til din virksomheds konkurrenceevne. Mere end nogensinde før, er det vigtigt, at dine kerneprocesser er eksekverbare, stabile og kapable for at sikre glade kunder og medarbejdere, samtidig med at opnå optimal profit og likviditet.

Mange virksomheder og hele brancher har pludselig fået rigtigt travlt, og det er dejligt. Barriererne for f.eks. nethandel har aldrig været lavere og dagligvarebranchen nyder godt af, at restauranter og cafeer holder lukket. Det giver udfordringer i forhold til skalerbarhed og effektivitet. Er forsyningskæderne sikre? Hvordan sikrer man, at man kan levere den rette kvalitet til tiden, når man er bemandet med vikarer og måske har ekstra højt fravær pga. Corona-virus?

Fælles for alle virksomheder er, at man hurtigt risikerer at mangle rutinerede medarbejdere med værdifuld erfaring og viden. Mange har ikke opdaterede arbejdsbeskrivelser af hvordan man rent faktisk gør i virkeligheden. Kunderne slækker ikke på deres krav, og forsøger man som virksomhed at undskylde sig med Corona, risikerer man at miste mange kunder.

Hvordan man som virksomhed håndterer situationen og de mange nye kunder, er afgørende for evnen til at fastholde dem i nye loyale og profitable kunderelationer.

Rider du på Corona-bølgen, eller er du ved at drukne?

For at svare på spørgsmålet er det afgørende at se på midst tre ting: Kundetilfredshed, medarbejdertilfredshed og bundlinjen.

Er kunderne tilfredse? Få gjort status på dette ved at kigge på din NPS score, din trustpilot, dine kundehenvendelser og hvad du ellers har af input fra dine kunder. Samtidig er det en god ide at se på kundeoplevelsen. Forlader de butikken eller webshoppen uden et salg? Oplever de ventetid? Køer? Er der udsolgt situationer? Længere leveringstid? Andet?

Er medarbejderne tilfredse? Når man har travlt, kan man let glemme, at spørge ind til hvordan medarbejderne har det. Er de glade for de nye opgaver og ændrede arbejdsformer krisen har medført? Er der en klar forventningsafstemning om roller og ansvar? Har de kørt i et for højt gear for længe, og er stressniveauet for højt? Er der udvikling i sygefraværet, der ikke umiddelbart kan relateres til Corona?

Hvordan går det med bundlinjen? Slår den ekstra travlhed igennem ned på bundlinjen, eller bliver en for stor del af den ædt op af ekstra omkostninger til overarbejde, leje af udstyr, vikarer eller helt andre omkostninger? Og hvad med likviditeten. Betalinger ind og ud?

Hvem klarer sig bedst?

De virksomheder, som kommer bedst ud at dette scenarie, er helt sikkert virksomheder med kapable og stabile processer, som har god føling med sine kunder og som er i stand til at eksekvere.

At en proces er kapabel og stabil vil sige, at den kan levere indenfor de krav kunderne har hver gang. Uden unødig variation og defekter. Den er i kontrol, og man ved hvilke inputparametre, man skal justere, og hvor meget for at optimere produktet eller serviceen. Man har styr på sit værktøj, arbejdsplads og sine SOP’er.

God føling med kunderne er alt afgørende. Hvordan kender man ellers deres krav og behov? Alle processer skal tage udgangspunkt i kunden, så man ved præcis, hvad der skaber værdi for kunden. Så kan man skære alt det overflødige fra, og til gengæld sætte ekstra ind på det kunden i virkeligheden vil betale for. I krisetider ændrer kundeadfærd og behov sig, og det er ekstra vigtigt at lytte til sin ”voice of customer”.

Har man styr på hvordan man skaber værdi for kunden, altså ”hvorfor”, og sine processer ”hvordan”, bliver man i stand til at eksekvere. Man kan hurtigere omstille sig og introducere nye opgaver til andre. Det nytter ikke noget at blomsterbuketten til bryllupsdagen, bliver leveret en dag for sent.

Hvordan kommer jeg i det gode selskab?

Lean Six Sigma har rigtigt mange relevante værktøjer til lige nøjagtigt dette. Nedenfor finder du eksempler på to, som vi kraftigt anbefaler, og som kan gavne alle virksomheder, nu hvor verden ændrer sig…

FMEA – står for Failure Mode Effect Analysis og er et analyseværktøj til proaktiv risikostyring, hvor du og din virksomhed bliver i stand til for at forudse risikoelementer allerede inden de opstår, og planlægge actions til at håndtere disse situationer. For at gøre dette skal teamet igennem en række trin.

 • Identificér alle input i din proces
 • Brainstorm mulige fejl der kan opstå i et processtep set fra et kundesynspunkt
 • Kobl det sammen med en mulig fejl i et input
 • Find frem til alle de potentielle bagvedliggende årsager
 • Prioriter de forskellige risici
 • Anbefal hvilke actions der bør tages, for at imødekomme de prioriterede risici
 • Tildel en ansvarlig for de enkelte actions og følg op

BPMS – står for Business Process Management System, eller procesledelse, er et super godt værktøj til, at få dine kerneprocesser under kontrol, gøre dig i stand til at agere proaktivt, i stedet for at reagere, og samtidigt nedbryde grænser mellem de traditionelle siloer i virksomheden.

 • Hver kerneproces og/eller kerneleverance får tilknyttet sin egen ”BPMS”
 • Hver BPMS får tilknyttet en ejer af leverancen 
 • Ejerne identificerer processens formål, krav og vilkår
 • Ejerne laver procesmålinger samt et proceskontrolsystem
 • Hver ejer har ansvaret for at dagligt overvåge performance og månedligt eller kvartalsvis rapportere til ledelsen 
 • Hver performanceevaluering skal afstemmes med kundens forventninger 
 • Hver kunde skal godkende leverancerne løbende 
 • Hver godkendelse skal deles og fejres

Hos LSV Group er vi eksperter i processer, og vi elsker at optimere dem, så de er stabile og i kontrol. Hos LSV Group har vi krisetilpasset ovenstående to effektive og udbytterige koncepter, der kan hjælpe dig og din virksomhed med at få gang i hjulene igen – med både gladere kunder og mere trygge medarbejdere.

Med få ressourcer og en fokuseret indsats kan vores krisetilpassede værktøjer Failure Mode Effect Analysis – eller FMEA – og Business Process Management System – eller BPMS – optimere jeres succesrate markant i The New Normal.

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin

Kontakt LSV Group

LSV Group er specialiseret i at få forretningsstrategier til at gå i opfyldelse ved at optimere processer, gennemføre, implementere og lede forandringer med basis i LEAN Six Sigma værktøjskassen.
Konsulent-&-Raadgivning
Spar tid og penge ved at vælge et online kursus i LEAN Six Sigma. Fås som Yellow Belt, Green Belt og Black Belt-kurser målrettet dem, der ønsker selv at kunne administrere tidspunkter og tidsforbrug i studiet.
Vi tilbyder en række uddannelser indenfor LEAN Six Sigma, herunder Black Belt, Green Belt og Yellow Belt. Alle vores uddannelser er IASSC-certificerede, og du kan være sikker på, at du vil få den højeste kvalitet.