Kaizen

Kort sagt betyder Kaizen ”forbedring til det bedre” og er en vedvarende forbedring (continual improvement) filosofi.

Kaizen handler om konstant at forbedre ethvert område og enhver proces i virksomheden, hvis virksomheden har et ønske om at sænke omkostninger, forbedre kvaliteten og producere produkter og service hurtigere for at vinde og beholde markedsandele.

Typisk ønsker en kunde et produkt eller service, der har den bedste kvalitet, den mindste pris og er tilgængelig når de ønsker det. Dette er årsagen til at virksomheder konstant må forbedre sig for at bibeholde deres markedsandele, og ikke vente til de har mistet deres position på markedet og derfor gennemtrumfer panikhandlinger for at vinde det tabte tilbage.

Toyota benytter Kaizen som en metode til at involvere deres medarbejdere og opfordrer dem til at komme med ideer til forbedringer. Hver medarbejder skal komme med 3-5 ideer til forbedringsinitiativer hver måned. Styrken ved at benytte Kaizen på denne måde er ikke alle de små individuelle forbedringer, men den samlede styrke ved en masse små forbedringer, der konstant flytter virksomheden fremad.

Desværre er der mange virksomheder, der ikke benytter Kaizen på samme måde som Toyota, hvilket fører til at virksomheder gennemfører Kaizen events med eksperter som facilitatorer. Disse events skaber små forandringer på kort sigt i stedet for vedvarende forbedringer, hvor medarbejderne er involverede.

Problemet ved at benytte Kaizen som en quick fix løsning er at de forskellige events ikke forandrer kulturen i virksomheden, og det virksomheden får ud af løsningerne ikke er vedvarende. Når der gennemføres en quick fix løsning korrigeres et problem, men der bliver ikke skabt en vedvarende forbedring.

Når Kaizen bliver brugt rigtigt, vil virksomheden kunne udnytte medarbejdernes ideer og kreativitet til at finde omkostningslave måder til at gennemføre forbedringer på. Ud over de åbenlyse fordele ved vedvarende forbedringer, vil det, at involvere medarbejdere i forbedringsprocessen, skabe loyale medarbejdere, der er stolte af deres virksomhed, og at de er ansvarlige for de forbedringer, der bliver gennemført. Det er meget vigtigt, at ledelsen er støttende, og opfordrer deres medarbejdere til at tænke nyt og kreativt, hvis Kaizen skal blive en succes.

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin

Kontakt LSV Group

LSV Group er specialiseret i at få forretningsstrategier til at gå i opfyldelse ved at optimere processer, gennemføre, implementere og lede forandringer med basis i LEAN Six Sigma værktøjskassen.
Konsulent-&-Raadgivning
Spar tid og penge ved at vælge et online kursus i LEAN Six Sigma. Fås som Yellow Belt, Green Belt og Black Belt-kurser målrettet dem, der ønsker selv at kunne administrere tidspunkter og tidsforbrug i studiet.
Vi tilbyder en række uddannelser indenfor LEAN Six Sigma, herunder Black Belt, Green Belt og Yellow Belt. Alle vores uddannelser er IASSC-certificerede, og du kan være sikker på, at du vil få den højeste kvalitet.