Sådan kan DFMEA skabe vækst på bundlinjen

Mange virksomheder ved ikke engang, hvad deres COPQ er. Og det er rigtig ærgerligt, da der kan være store summer at spare på bundlinjen.

Dårlig kvalitet kan hurtigt gå hen og blive en dyr omgang.

Eksperter anslår, at Cost of Poor Quality (COPQ) – det vil sige, hvor meget det koster at lave fejl – udgør mellem 5-30 procent af bruttoomsætningen for produktions- og servicevirksomheder. 

– Mange virksomheder ved ikke engang, hvad deres COPQ er. Og det er rigtig ærgerligt, da der kan være store summer at spare på bundlinjen, siger Svend Kristiansen, der er LSV Groups regionchef i Jylland og Fyn.

Som et eksempel på, hvor meget man taber på fejl og dårlig kvalitet, så forstil dig en virksomhed, der har en COPQ på 20 procent. Det betyder altså, at ud af en femdags arbejdsuge vil en hel dag gå med at producere produkter, som ikke kan bruges til noget.

LÆS: Sådan arbejder LSV Group med DFMEA

– Vi har i LSV alle de værktøjer, der skal til for at nedbringe Cost of Poor Quality i alle dele af forretningens processer. Men risikoanalyseværktøjet DFMEA er en god start, da man tager fat i starten af designprocessen, siger Svend Kristiansen.

Svend Kristiansen har i de seneste år arbejdet indgående med kvalitets- og risikoanalyseværktøjet DFMEA (Design Failure Mode Effect Analysis) fra Six Sigma-universet. DFMEA er en systematisk metode til at gennemgå de forskellige krav, der er er til hvert enkelt delelement i et produkt.

LÆS: Her er de klassiske udfordringer med DFMEA – og sådan løser du dem

Se fx på en indkøbsvogn. Her har kunden eksempelvis en forventning om, at hjulene på vognen glider let rundt, og at der er plads til mange varer i vognen.

– Men man skal også have defineret, hvor mange kilo hjulene skal kunne holde til og i hvor mange år, osv. Det er det, vi går ind og kigger på i DFMEA-arbejdet, fortæller Svend Kristiansen og fortsætter:

– Der ingen tvivl om, at man kan tabe rigtig mange penge, hvis man ikke har styr på sin design- og udviklingsfase. Man kan i værste fald risikere, at det går ud over kunderne. Og det tror jeg bestemt ikke, at virksomhederne har interesse i, lyder det.

Svend Kristiansen har blandt andet oplevet et utal af gange, at virksomheder har købt dele hjem, som enten skulle smides ud eller ændres, fordi de ikke har gjort forarbejdet ordentligt.

– Designfasen kan godt være langsommelig og krævende. Og hvis medarbejderne ovenikøbet skal reparere, samle eller ændre delelementerne, kan der hurtigt blive tabt tid i de her processer, lyder det fra Svend Kristiansen.

– Grunden til DFMEA er så godt et værktøj er, at du forøger mulighederne for at lave alle delelementerne i produktet ”rigtigt” fra starten med færre eller slet ingen ændringer bagefter. Dermed reducerer du omkostningerne ved at skulle indkøbe nye emner samt den tid, medarbejderne skal bruge på at rette fejl, afslutter han.

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin

Kontakt LSV Group

LSV Group er specialiseret i at få forretningsstrategier til at gå i opfyldelse ved at optimere processer, gennemføre, implementere og lede forandringer med basis i LEAN Six Sigma værktøjskassen.
Konsulent-&-Raadgivning
Spar tid og penge ved at vælge et online kursus i LEAN Six Sigma. Fås som Yellow Belt, Green Belt og Black Belt-kurser målrettet dem, der ønsker selv at kunne administrere tidspunkter og tidsforbrug i studiet.
Vi tilbyder en række uddannelser indenfor LEAN Six Sigma, herunder Black Belt, Green Belt og Yellow Belt. Alle vores uddannelser er IASSC-certificerede, og du kan være sikker på, at du vil få den højeste kvalitet.