Sådan taber du dig med LEAN Six Sigma

Kender du det, når man ser på vægten og pludselig opdager, at man vejer et par kilo eller 10 for meget? Så er det jo for sent at ændre. Men med simpel, løbende styring af dit input (fx træning og kalorier), får du hurtigt kontrol over dit output (vægten). Det er faktisk kernen i LEAN Six Sigma.

”Y er en funktion af X”. Når man taler om X’er og Y’er så er der mange der begynder at blive lidt bange, for så må det være noget med matematik og statistik.

Men det betyder i virkeligheden bare, at vi har et output – altså et Y. Vi har også nogle X’er. Det er input og processer, som har massiv indflydelse på, hvilket output der kommer.

Det kaldes et Six Sigma Design. Det er det der i virkeligheden er vores mål med at lave procesoptimeringsprojekter. Altså at forstå, hvad der har indflydelse på vores output. Det er også derfor, at LEAN Six Sigma er et godt værktøj til Root Cause Analyse. At finde de korrekte årsager.

Det kan dog være misvisende og problematisk, at måle og styre sin virksomheder efter outputmålinger. Et godt eksempel på hvorfor det kan være en udfordring at styre efter outputmålinger, det er i virkeligheden at se på sin egen vægt.

Hvis man har elevatorvægt, som betyder, at man svinger 10 kilo på vægten, så kan man jo sagtens sikre sig, og holde øje med vægten, ved at se hvad man vejer. Problemet med sådan en måling er, at det er en meget reaktiv måde at måle på.

Det der sker er, at man ser på vægten og opdager, at man fx vejer 90 kilo. Måske er det 10 kilo for meget i forhold til, hvad man gerne vil veje. Og så er det jo for sent. 

Det svarer lidt til, at hvis man måler på sine klager, og ser hvor mange klager, man har fået. Man har fået dem, altså så har man haft en kunde, der har haft en dårlig oplevelse.

Så tilbage til vægten. Hvis man skal have styr på sin vægt, så ved man jo rent faktisk godt, at der er noget, der har indflydelse på vægten. Man bliver jo nødt til at måle på, hvor mange gange man træner om ugen. Og hvor mange kalorier man putter ind i munden.

Og teoretisk så er det sådan, at hvis man har styr på antallet af gange man træner, hvor mange kalorier man forbrænder, og hvor mange kalorier man indtager, ja så behøver man faktisk ikke at holde øje med sin vægt, fordi den så vil komme i kontrol. 

Og hvis man har styr på de processer, det kræver at give kunderne det, de gerne vil have, så får man ingen klager. Det er i virkeligheden det et Six Sigma Design handler om.

Y er en funktion af X. Det er matematik og statistik, og det er da ikke noget at være bange for. Tværtimod! Med mindre man er lækkersulten 😉

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin

Kontakt LSV Group

LSV Group er specialiseret i at få forretningsstrategier til at gå i opfyldelse ved at optimere processer, gennemføre, implementere og lede forandringer med basis i LEAN Six Sigma værktøjskassen.
Konsulent-&-Raadgivning
Spar tid og penge ved at vælge et online kursus i LEAN Six Sigma. Fås som Yellow Belt, Green Belt og Black Belt-kurser målrettet dem, der ønsker selv at kunne administrere tidspunkter og tidsforbrug i studiet.
Vi tilbyder en række uddannelser indenfor LEAN Six Sigma, herunder Black Belt, Green Belt og Yellow Belt. Alle vores uddannelser er IASSC-certificerede, og du kan være sikker på, at du vil få den højeste kvalitet.