Vi bliver nødt til at lære af Fona-sagen

Indlæg bragt på LinkedIn af Katrine Rohde, CEO i LSV Group

Vi har set et eksempel på, hvordan manglende evne til at genopfinde sig selv bliver fatalt. Dansk erhvervsliv bliver nødt til at ruste sig til den globale konkurrence for deres egen og Danmarks skyld.

Der var engang, hvor elektronik-kæden Fona var et paradis for musik-nørder, dvd-entusiaster og computer-freaks.

Men pludselig kom streamingtjenester og online-handel, og så behøvede elektronik-fans ikke længere at bevæge sig fysisk ind i en butik for at købe deres varer. De kunne i stedet sidde foran skærmen og nyde deres musik, film eller computerspil.

Men trods nye forbrugsvaner havde Fona ingen planer om at ændre deres forretningsstrategi – næ nej, kunderne skulle stadig komme fysisk til dem, selvom de kunne få deres varer tilsendt til samme (eller lavere?) pris over nettet.

Den holdning gav Fona dødsstødet, og de ti bedste butikker blev mandag opkøbt af Elgiganten.

Det er for mig et ultimativt eksempel på en virksomhed, som har været for langsom til at omstille sig stigende global konkurrence.

Samtidig har Fona været for magelig og har undervurderet vigtigheden af at genopfinde sig selv.

Men intet er så skidt, at det ikke er godt for noget. For det danske erhvervsliv bliver nødt til at lære af Fona-sagen.

Hvis danske virksomheder ikke indstiller sig på global konkurrence – som vi vil opleve med orkanstyrke i de kommende år – så har dansk erhvervsliv, men også det danske samfund et voldsomt problem.

For vi taber konkurrenceevne og vækst, hvis vi ikke formår at omstille os til de mange udfordringer.

Danmarks vækst har siden finanskrisen været svagere, end de lande vi normalt sammenligner os med. 

Kilde: OECD / Sæsonkorrigeret BNP i faste priser. Seneste observation er 2. kvartal 2015

Men hvad betyder det for en virksomhed at skulle omstille sig til en globaliseret verden?

Kundefokus er afgørende

I Fonas tilfælde var det helt tydeligt, at man ikke havde forstået eller haft evne til at identificere kundernes behov og den stigende konkurrence fra e-handel.

De havde ikke gjort sig den ulejlighed at finde ud af, hvem deres kunder egentlig var, og hvad de ønskede.

Det kunne man eksempelvis have gjort ved at lave grundige faktabaserede analyser af, hvem deres betalende kunder var og på denne baggrund have skabt en kundeprofil.

Fona burde altså have undersøgt, hvem der var glade for at handle i butikken, og om der var en fællesnævner blandt de kunderne – og i så fald hvad de fællesnævnere var.

Samtidig tænker jeg, at hvis ledelsen tidligere havde taget et positivt fokus, havde man haft mulighed for at satse på de områder, hvor Fona var stærk, og de steder, som kunderne belønnede dem for.  

Med positivt fokus mener jeg, at man bør undersøge, hvilken værdi den skaber for sine kunder.

Som leder kan man eksempelvis starte med at stille sig følgende spørgsmål (og selvfølgelig med en vis grad af selvindsigt):

Hvad er det vi kan som virksomhed?

Hvad er vores unikke profil?

Hvad er kunderne egentlig villige til at betale for?

Magelighed – en kæmpe udfordring

Disse spørgsmål får danske virksomhedsledere i den grad brug for at tænke over i fremtiden – ligesom de skal spørge sig selv, hvordan de bliver bedre til det, de kan.

Virksomhederne skal altså forstå deres reelle kernekompetencer i en stadig mere multikulturel verden og på et marked, hvor der er rift om kunderne.

En af de ting man som virksomhed bør kaste et kritisk blik på, er kulturen på arbejdspladserne.

Jeg har selv i mit mangeårige arbejde som procesoptimeringsekspert stødt på et utal af kritiske eksempler på sløve medarbejdere. Men tallene taler også sit klare sprog.

Danske virksomheders produktivitet ER for dårligt.

Jeg har før vist professor Finn Østrups (CBS) tal om produktiviteten frem i andre sammenhænge – for eksempel da jeg i sidste måned skrev om ‘curling-ledelse’

Sveriges produktivitet er 30 procent højere end Danmarks, mens den samlede Eurozone ligger cirka syv procent over dansk niveau.

Jeg tror ikke, at jeg er ene om at mene, at det alt for ringe.

Det er vigtigt at sige, at den sløve produktivitet ikke skyldes medarbejderne selv.

Ledere er generelt alt for dårlige til at stille krav til deres medarbejdere samt sikre ordentlige rammer og arbejdsvilkår for deres ansatte.

Det er en leders ansvar at have styr på arbejdsprocesserne, så de ansatte kan performe deres bedste. For uden ordentlige arbejdsbetingelser kan man ikke forvente gode resultater.

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin

Kontakt LSV Group

LSV Group er specialiseret i at få forretningsstrategier til at gå i opfyldelse ved at optimere processer, gennemføre, implementere og lede forandringer med basis i LEAN Six Sigma værktøjskassen.
Konsulent-&-Raadgivning
Spar tid og penge ved at vælge et online kursus i LEAN Six Sigma. Fås som Yellow Belt, Green Belt og Black Belt-kurser målrettet dem, der ønsker selv at kunne administrere tidspunkter og tidsforbrug i studiet.
Vi tilbyder en række uddannelser indenfor LEAN Six Sigma, herunder Black Belt, Green Belt og Yellow Belt. Alle vores uddannelser er IASSC-certificerede, og du kan være sikker på, at du vil få den højeste kvalitet.