Vi er i fuld gang med at gøre arbejdsstyrken til børn

Debatindlæg bragt på Finans.dk af Katrine Rohde, CEO i LSV Group
 
Overbeskyttende ledere er med unødige stressmålinger og motionssnak ved at umyndiggøre store dele af arbejdsstyrken. Vi gør reelt voksne mennesker til børn.

Vi kunne for nylig læse, at chefen nu kan overvåge medarbejdernes stressniveau. Teknologier, hvor formålet er at holde styr på medarbejderes søvn og stress, vinder frem herhjemme. Blandt andet har virksomheder som PFA Pension og Dong Energy kastet sig over både fitnesstrackere og en søvn-app.

Det lyder umiddelbart godt, at HR-afdelinger og ledere vil hjælpe deres medarbejdere med deres helbred og med at få balance mellem arbejds- og privatlivet. Men jeg synes desværre, at de her vidner om en bekymrende tendens: Nemlig at arbejdspladsen i stigende grad overtager rollen som forælder for sine ansatte.

Jeg frygter, at vi som ledere er i gang med at umyndiggøre en hel arbejdsstyrke ved at iværksætte overdrevne helbredsindsatser, som fx stressmålinger er et udtryk for. Her mener jeg, at man som leder – i overført betydning – reducerer medarbejderne til børn, som vi tror, ikke kan tage vare på deres eget helbred.

Jeg ved godt, at et af hovedargumenterne er, at man vil have mere effektive ansatte. Og jeg kan godt se meningen med at have fokus på helbred, da en sygemelding koster arbejdspladsen dyrt. Det er vigtigt for mig at understrege, at jeg hverken synes, at medarbejdere skal gå ned med stress eller være syge. Og jeg mener, at det er ekstremt vigtigt, at arbejdspladser sørger for at skabe ordentlige vilkår – fx god ledelse, ordentlige fysiske rammer osv.

Problemet er bare, at det overdrevne fokus på medarbejdernes ve og vel er en indblanding i privatlivet. Jeg vil postulere, at det er en kortsigtet strategi, der hverken er med til at producere selvstændige ansatte eller gøre en arbejdsplads mere innovativ og produktiv. Tværtimod.

Jeg frygter, at tendensen på den lange bane vil pacificere flere generationer på arbejdsmarkedet. For hvordan kan vi forvente, at medarbejdere bliver selvstændige, kreative og mere effektive individer, hvis vi fratager dem ansvaret for deres eget helbred og dermed en stor del af deres privatliv?

Kig for eksempel på begrebet ’disruption’. Det er en hurtigt voksende disciplin i innovation, der fordriver et eksisterende marked, en industri eller teknologi og erstatter det med et nyt og bedre produkt – og er på en og samme tid destruktivt og kreativt.

Hvis vi skal klare os i den globale konkurrence og gøre noget ved den elendige produktivitet, vi har i Danmark, er vi nødt til at se med kritiske øjne på vores arbejdskultur. Arbejdspladsernes overdrevne fokus på medarbejdernes kost-, motions- og søvnvaner er et godt sted at starte.

Lad os i stedet give dem retning og formål, dyrke deres styrker, vise dem tillid, give dem ansvar og forlange, at de tager vare på deres eget liv – så kan de nemlig også tage vare på den arbejdsplads, de er ansat på. Og DET har vi brug for.

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin

Kontakt LSV Group

LSV Group er specialiseret i at få forretningsstrategier til at gå i opfyldelse ved at optimere processer, gennemføre, implementere og lede forandringer med basis i LEAN Six Sigma værktøjskassen.
Konsulent-&-Raadgivning
Spar tid og penge ved at vælge et online kursus i LEAN Six Sigma. Fås som Yellow Belt, Green Belt og Black Belt-kurser målrettet dem, der ønsker selv at kunne administrere tidspunkter og tidsforbrug i studiet.
Vi tilbyder en række uddannelser indenfor LEAN Six Sigma, herunder Black Belt, Green Belt og Yellow Belt. Alle vores uddannelser er IASSC-certificerede, og du kan være sikker på, at du vil få den højeste kvalitet.